Kan ektefelle være fullmektig og vitne? Lovregler forklart
Mange ektepar gir hverandre fremtidsfullmakt. Her er hva loven sier om ektefellen som fullmektig og som vitne, og hvordan dere finner riktige vitner.
Kort svar
Ektefellen din kan være fullmektig. Men fullmektigen kan ikke være vitne, og heller ikke fullmektigens ektefelle, samboer, foreldre, barn eller barnebarn (vergemålsloven § 81). Dere trenger to vitner som har fylt 18 år, og som er utenfor denne kretsen, for eksempel venner, naboer eller søsken.
Ektefelle som fullmektig
Ektefellen din kan være fullmektig. Det eneste kravet er at ektefellen har fylt 18 år og ikke er under vergemål når fullmakten trer i kraft (§ 79). Mange velger ektefellen fordi han eller hun kjenner ønskene dine best.
Mange ektepar gir hverandre gjensidig fremtidsfullmakt: Du gir fullmakt til ektefellen, og ektefellen gir fullmakt til deg. Det er to separate dokumenter. Les også: Fremtidsfullmakt for ektepar
Hvem kan ikke være vitne?
Etter § 81 kan fullmektigen ikke være vitne. Det samme gjelder fullmektigens ektefelle, samboer, foreldre, barn og barnebarn. Regelen skal sikre at vitnene er uavhengige av den som får fullmakten. Er ektefellen din fullmektig, kan ektefellen altså ikke være vitne.
Når fullmektigen er noen andre
Gir du fullmakt til noen andre, kommer det an på hvem. Er fullmektigen barnet deres, er ektefellen din forelder til fullmektigen og kan ikke være vitne. Er fullmektigen for eksempel din søster eller en venn, kan ektefellen din være vitne.
Hvem kan være vitne når ektefellen er fullmektig?
Dere trenger to vitner som har fylt 18 år og forstår hva de skriver under på.
Kan være vitne
- Dine søsken
- Dine foreldre
- Ektefellens søsken
- Venner og naboer
- Kolleger
Kan ikke være vitne
- Ektefellen din, som er fullmektig
- Ektefellens foreldre
- Ektefellens barn og barnebarn, også barna dere har sammen
Har du en reservefullmektig, gjelder de samme reglene for familien til reservefullmektigen (en reservefullmektig er også fullmektig, jf. § 79 tredje ledd).
Gjensidig fremtidsfullmakt: slik signerer dere
Når dere gir hverandre fremtidsfullmakt, signerer dere to separate dokumenter. Det er vanlig å gjøre det samtidig, med de samme vitnene til stede.
- Du signerer din fullmakt, der ektefellen er fullmektig
- Vitner: en venn og søsteren din
- Ektefellen signerer sin fullmakt, der du er fullmektig
- Vitner: de samme to
Det går fordi søsken ikke er blant dem § 81 utelukker. Når du har lastet ned din fullmakt, kan du starte ektefellens fullmakt med rollene byttet, så dere slipper å fylle inn alt på nytt.
Hva skjer hvis ektefellen er vitne?
Er ektefellen din fullmektig og signerer som vitne, er dokumentet ugyldig som fremtidsfullmakt (§ 81 tredje ledd). Du må da signere en ny fullmakt med to vitner som oppfyller kravene. Det samme gjelder hvis en av feilene under skjer.
Feil som gjør fullmakten ugyldig
- Fullmektigens ektefelle eller samboer signerer som vitne.
- Fullmektigens foreldre, barn eller barnebarn signerer som vitne.
- Vitnene er ikke til stede samtidig.
- Du signerer uten at vitnene ser det, og uten å bekrefte underskriften overfor dem.
Råd for signeringen
- Velg to vitner som har fylt 18 år, og som ikke er blant dem § 81 utelukker.
- Sørg for at begge er til stede samtidig når du signerer.
- Vitnene bør skrive i påskriften at du signerte frivillig og forsto hva fullmakten betyr (§ 82), og oppgi fødselsdato og adresse.
De samme vitnekravene gjelder for en vedvarende fullmakt, som signeres på samme måte.
Vanlige spørsmål
Kan ektefelle være fullmektig i fremtidsfullmakt?
Ja. Ektefellen må ha fylt 18 år og ikke være under vergemål når fullmakten trer i kraft (vergemålsloven § 79). Mange ektepar gir hverandre gjensidig fremtidsfullmakt. Les om fremtidsfullmakt for ektepar.
Kan ektefelle være vitne til fremtidsfullmakt?
Det kommer an på hvem som er fullmektig. Er ektefellen din fullmektig, eller er fullmektigen barnet deres, kan ektefellen ikke være vitne (vergemålsloven § 81). Er fullmektigen for eksempel din søster eller en venn, kan ektefellen være vitne.
Kan samboer være fullmektig og vitne?
Samboeren din kan være fullmektig, men da kan samboeren ikke være vitne. Loven nevner fullmektigens ektefelle og samboer på samme måte, så reglene er de samme som for ektefeller.
Hvem kan være vitne hvis ektefellen er fullmektig?
To personer som har fylt 18 år, og som ikke er fullmektigen eller fullmektigens ektefelle, samboer, foreldre, barn eller barnebarn. Det kan for eksempel være venner, naboer, kolleger, dine søsken eller ektefellens søsken.
Lag fremtidsfullmakten med ferdige vitnefelt
Dokumentet har ferdig vitnepåskrift, og veiledningen forklarer hvem som kan være vitne og hvordan dere signerer.